31 October 2016

30 Oct 2016 - garuda wishnu kencana GWK dan tanah lot

1000hrs ...bergerak dgn mobil innova . Dapat ikut trip official. Maka tidak la berjalan seorang lagi.

Garuda wishnu kencana...ahhh itu tempatnya. Berada di puncak bukit, menjanjikan pemandangan sekitar Kuta. Di sebelah kiri kelihatan lapangan terbang dan disbelah kana kelihatan jaluran lebuhraya bertoll melintas kawasan tasek..

Apa ada diatas GWK?.. ada 2 kepala patung ..1 patung budha dan lagi satu..patung kepala garuda. Itu sahaja... berbaloi? Ohh tidak.

1130 hrs bas bergerak ke arah Tanah Lot. 1 jam kata pemandu pelancung. Sempat la mendengar coleteh beliau berkaitan dengan sejarah Bali. Hindu masuk dari India pada  tahun bila...apa beza..sistem kasta yg 4 dan dihapuskan sejak sistem kerjaaan republik diperkenalkan. Kenapa beratus tahun dijajah oleh belanda  namun kereta tetap dipandu ikut sbelah kiri..tidak kana seperti di Belanda...

1300hrs selamat sampai ke tan lot. Ada banyak pulak temple kat sini. Kedudukan pura atau temple ni besebelahan dengan cerun laut.

Deburan ombak lautan hindi menghempas pantai.

Ada 1 temple ni yg boleh dihubungi melalui jalan kaki sekiranya air surut sahaja. Bila air pasang, ia akan terputus dari tanah besar..dan seolah olah ia adalah sebuah pulau.

No comments:

Post a Comment