17 November 2016

Bali - public transport

Public transport commonly found in Bali are bus and taxis. Other than that, you may able to rent a car or motorbike.

Kura-kura bus service, although i havent have the chance to try it, covers quite a large area in Bali.

01 November 2016

1 Nov 2016 Bali

Flight balik jam 1830hrs. 2 jan sebelum flight dah kena checkin...Ok la..

0700 hrs..turun sarapan. Hotel budget sikit..makanannya pun simple jer..nasi goreng..mie goreng..roti..omelete kopi dan teh atau jus oren.

0930 panggil.balik paksupir semalam..ambik 1/2 hari. Mula mula dah dibatalkan...tetiba hendak ambik semula. Ok kan ajer.

0945 gerak ke HRC..nak beli cap. Dan sempatlah bergambar lagi di Pantai Kuta di pagi hari. Ombak lautan hindi membadai pantai. Memang kuat ombaknya. Patut lah sukan wind surfing amat di gemari di pantai bali ini.

1000hrs menuju ke uluwatu..buat kali kedua. Macam biasa..jalan dan bergambar di terik matahari. Peluh mencurah keluar...

1100hrs sinngah sebentar dipantai dreamland. Satu kawasan yg agak baru..jauh sair hiruk pikuk Kuta. Banyak tanah lapang dan beberpa projek hotel sedang dalam pembangunan.

Parking mobile agak jauh , namun free shuttle disediakan.

Apa di pantai?..lihat la ombak pasir deruan angin dan manusia yg berenang atau bermain wind surf atau santai sambil sunbath...

Cukup la dalah 15 min disitu. Tak mandi pun.

1200 hrs terasa lapar,...

31 October 2016

31 Oct 2016 kemana lagi ekk?

0915hrs check out hotel. Supir dengan mobilenya sudah menunggu. Seterusnya menuju ke arah Kintamani. Melalui kesesakan trafik diawal pagi...menuju ke daerah Ubud.

Singgah sebentar di fabrik membuat batik dan menenun kain. Proses mencanting dibuat oleh beberapa karyawan mereka di hadapan pintu masuk. Proses membatik ni tak banyak beza dengan membatik di Malaysia.

Sempat la juga masuk ke ruang pameran yg menawarkan beberapa design batik...hermm..bukan pilihan aku la..

30 Oct 2016 - garuda wishnu kencana GWK dan tanah lot

1000hrs ...bergerak dgn mobil innova . Dapat ikut trip official. Maka tidak la berjalan seorang lagi.

Garuda wishnu kencana...ahhh itu tempatnya. Berada di puncak bukit, menjanjikan pemandangan sekitar Kuta. Di sebelah kiri kelihatan lapangan terbang dan disbelah kana kelihatan jaluran lebuhraya bertoll melintas kawasan tasek..

Apa ada diatas GWK?.. ada 2 kepala patung ..1 patung budha dan lagi satu..patung kepala garuda. Itu sahaja... berbaloi? Ohh tidak.

1130 hrs bas bergerak ke arah Tanah Lot. 1 jam kata pemandu pelancung. Sempat la mendengar coleteh beliau berkaitan dengan sejarah Bali. Hindu masuk dari India pada  tahun bila...apa beza..sistem kasta yg 4 dan dihapuskan sejak sistem kerjaaan republik diperkenalkan. Kenapa beratus tahun dijajah oleh belanda  namun kereta tetap dipandu ikut sbelah kiri..tidak kana seperti di Belanda...

1300hrs selamat sampai ke tan lot. Ada banyak pulak temple kat sini. Kedudukan pura atau temple ni besebelahan dengan cerun laut.

Deburan ombak lautan hindi menghempas pantai.

Ada 1 temple ni yg boleh dihubungi melalui jalan kaki sekiranya air surut sahaja. Bila air pasang, ia akan terputus dari tanah besar..dan seolah olah ia adalah sebuah pulau.

30 Oct 2016 - graha rahnu dan tanah lot

1000hrs ...bergerak dgn mobil innova . Dapat ikut trip official. Maka tidak la berjalan seorang lagi.

Garuda wishnu kencana...ahhh itu tempatnya. Berada di puncak bukit, menjanjikan pemandangan sekitar Kuta. Di sebelah kiri kelihatan lapangan terbang dan disbelah kana kelihatan jaluran lebuhraya bertoll melintas kawasan tasek..

Apa ada diatas GWK?.. ada 2 kepala patung ..1 patung budha dan lagi satu..patung kepala garuda. Itu sahaja... berbaloi? Ohh tidak.

1130 hrs bas bergerak ke arah Tanah Lot. 1 jam kata pemandu pelancung. Sempat la mendengar coleteh beliau berkaitan dengan sejarah Bali. Hindu masuk dari India pada  tahun bila...apa beza..sistem kasta yg 4 dan dihapuskan sejak sistem kerjaaan republik diperkenalkan. Kenapa beratus tahun dijajah oleh belanda  namun kereta tetap dipandu ikut sbelah kiri..tidak kana seperti di Belanda...

30 October 2016

29 Oct 2016 Ulawutu, Pantai Pandawan dan Waterblower

0800hrs: menunggang motor. Meter minyak menunjukkan tahap minima. Alhamdulilah, terjumpa setesen Pertamina dan langsung memenuhkan tangki motor. Tak per la..lebih pun aku kira sedekahkan kat pemilik motor tu.

Dengan terik matahari Bali aku mengikut arus kenderaan di jalan raya. Berpandukan google map, dapat jua sampai ke destinasi pertama, Ulawutu.




Apa ada disitu?



29 oct 2016 bermotoran di Bali

29 Oct 2016@0800hrs
Keluar dari pintu hotel, berjalan kaki menuju ke jalan besar. Menyapa pegawai keselamatan dan bertanyakan rental motosikal disitu. Terus beliau menawarkan motorsikal dia sendiri dgn harga IDR50000. Aku kata ok la.

Ni first time bawak motor kat negara orang. DI kuala lumpur pun aku tak menunggang motosikal.

Kemana arah hendak dituju?. Tengok peta dan berpandukan google maps yg dah di download terlebih dahulu...aku menuju terus ke ulawutu..

Apa ada di ulawutu?

Tidak la susah nak memandu di Bali ni. Ikut ajer la peraturan disini. Alhamdulilah selamat gak pergi dan balik ke destinasi.







Inilah rupa motosikal yg aku pinjam dengan harga IDR50000. Tidak termasuk minyak.